Още няколко съвета:

1. Плочките имат различен калибър. За да улеснете полагането им, ние Ви съветваме да използвате плочки с един и същ калибър.
2. Отделните партиди се различават незначително една от друга. Затова при закупуване на плочите трябва да обръщате внимание на тоналността им. Ние ви препоръчваме да купувате плочи с еднаква тоналност.
3. Изкривяването на повърхност / в отличие от идеалната плоскост/-свойството на плочката. Затова положително/по-малко от 90 градуса/ или отрицателно /по-голямо от 90 градуса/ извиване на плочата не се явява като дефект!!!! Но приемайки това, че по- силни отклонения от плоскостта пречат на полагането на плочите,производител ги сортира ги според въведени норми за нормалното изкривяване на бисквитата на плочката
Благодарим Ви за избора!!!.

Лустр
Вид на глазурата със седефено преливане /цветно или безцветно/. Този ефект се достига по следния начин: вид на метални смоли /резинати-вид на суровина/ нанася се върху повърхността на глазурата и се изпича, в резултат на което се образува тънък глазурен слой, пречупващ светлини лъчи.

Мразоустойчивост
Способността на керамични изделия да издържа няколкократни последователни замразявания и размразявания без никакви признаци на повреда. Показател на мразоустойчивост -това е количеството на тези цикли, които издържа дадена плоча, без да се повреди.

Технология SALI SOLUBILI
От итал.-„разтворими соли”- новаторска итал. технология, с помощта на която се произвежда полиран гранитогрес с шарки. Предвижда по-ярки цветове, по-изразителна шарка по плочата и елегантен блясък.

Ситопечат
Това е способ на декориране, при който шарка на плочата се нанася с боя чрез мрежест шаблон. Чрез 1 шаблон може да се нанесе само 1 вид боя. За многоцветен печат използва се 2, 3 или повече шаблони. Плочки които са изпълнени с този метод приличат една на друга като снимки, направени от един и същ негатив!!!

Свойства и предимства на гранитогрес

Ниско водопоглъщане /абсорбация на вода/
Гранитогрес обладава с много низка шупливост и като следствие- водопоглъщане, 0,05%-присъщ само за гранитогрес и недостъпно за керамична плоча или натурален камък.

Повишена устойчивост на износване
Гранитогрес е с много висока степен на устойчивост към агресивните среди и на износване/ по скалата на PEI до 5/

Повишена твърдост
Много е трудно с нещо да се надраска гранитогрес. Може би само с диамант. А това значи че твърдостта на гр-грес е около 8 точки по скалата на Моос, едната от най-високите на Земята. Гр-грес също устойчив и към ударни натоварвания и налягане.

Устойчивост на температурни крайности.
От -50 да +50 градуса по С никак не влияе на свойствата на гр-грес. Именно за това гр-грес незаменим материал за вентилируеми фасади. Устойчивостта на температурни промени това е следствие на високата плътност и еднородност на гр-грес.

Екологичност
В производството на гр-грес се използват само чисти материали. Той не отделя никакви вредни вещества и в отличие от своя природен брат-гранит, изобщо не радиоактивен.

Суровини от които се произвеждат плочките.
Състав на бисквитата/ керамичен субстрат/ за плочки за стени:
1. Червена глина-55%
2. Пясък-12%
3. Креда-13%
4. Шамот/отпадъци от плочки/-10%
5. Фелдшпат-10%
Състав на бисквитата /керамичен субстрат/ за плочки за пода:
1. Червена глина-55%
2. Пясък-15%
3. Фелдшпат-30%

Всички плочки се покриват с глазурата:
Глазурата се състои от:
1. Фрита /течно стъкло/
2. Каолин
3. Боя /метални оксиди/

Червена глина- това е фин седимент, който при овлажняване става пластичен. Цвета е често сив, но също така има и бяла, пясъчна или червена в зависимост от състав на компонентите. Червена глина придобива своя цвят благодарение на оксид на желязото. Природен цвят на червена глина представлява кафява-зеленикава маса.

Бяла глина – това е съединение на оксиди на силиций и алуминий с малко количество на вода. Този вид на глината използва се за получаване на санитарен фаянс и порцелан, също така и за производството на плочките, често не природни, а специално приготвени…..